Zonnepanelen aansluiten

Wil je zonnepanelen aansluiten op je meterkast? Onze elektriciens helpen je graag!

  • 24/7 hulp bij spoed
  • Voor alle soorten elektra werkzaamheden
  • Veilige werkwijze
  • Professionele en ervaren elektriciens
  • Scherpe prijzen
  • Snel op locatie
  • 15+ jaar ervaring
  • Offerte gratis & vrijblijvend
  • Je kunt pinnen of contant betalen
  • Voor particulieren én zakelijke klanten
Snel geïnstalleerd zodat je direct kunt beginnen met besparen. Een duurzame keuze! Topkwaliteit en veiligheid gegarandeerd.
Google-Reviews
Trustpilot-Reviews

Plan een afspraak

100% vrijblijvende, gratis offerte op maat!

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 10 MB.

    Transparante werkwijze van ElektricienProf

    Zo gaan onze elektriciens te werk.

    1

    Telefonisch contact

    Tijdens telefonisch contact en adviesgesprek nemen wij de situatie met u door.

    U kunt ons 7 dagen per week bereiken op:
    085-0609107.

    twee

    Offerte op maat

    Indien nodig stellen wij voor u een offerte op, zo weet u precies waar u aan toe bent.

    Als u foto's wilt uploaden kunt u gebruik maken van onze afspraakformulier.

    vier

    Opdracht uitvoeren!

    Akkoord? Onze elektriciens voeren de werkzaamheden zorgvuldig voor u uit.

    Uiteraard krijgt u na de werkzaamheden van ons een factuur en bewijs van betaling.

    Zonnepanelen aansluiten op meterkast

    Zonnepanelen aansluiten op meterkast

    Het installeren van zonnepanelen op je woning is een geweldige stap richting duurzame energie. Bij ons staan jouw wensen centraal, en wij zorgen voor een probleemloze installatie. Met onze ervaren technici en topkwaliteit apparatuur kun je snel profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Wil je meer weten over de installatie en aansluiting van zonnepanelen? Of heb je vragen over de omvormer? Onze specialisten staan klaar om je alles uit te leggen. Het aansluiten van zonnepanelen is een routineklus voor ons op het gebied van elektra.

    Veiligheid en efficiëntie zijn cruciaal bij het aansluiten van zonnepanelen op je meterkast. Onze deskundige elektriciens zijn er om je te assisteren. We zorgen ervoor dat de zonnepanelen correct worden aangesloten op de juiste stroomgroepen, zodat je optimaal rendement uit je panelen haalt.

    • Naadloze integratie
    • Maximaal rendement
    • Veilige installatie

    Daarnaast zorgen we ervoor dat er een kabel van de omvormer naar de meterkast wordt gelegd, zodat de door de zonnepanelen opgewekte energie naar de meterkast kan stromen. Hierdoor worden de zonnepanelen aangesloten op zowel de hoofdzekering als de hoofdmeter. Je kunt een deel van de groene stroom meteen gebruiken, terwijl het overige deel terug naar het elektriciteitsnet gaat.

    Voor verdere details kun je terecht bij je netbeheerder. De omvormer, die we installeren op een geschikte plek zoals de zolder of garage, converteert de gelijkstroom van de zonnepanelen naar bruikbare wisselstroom. De capaciteit van de omvormer hangt af van het aantal zonnepanelen dat je hebt.

    Veilig bekabeling zonnepanelen aansluiten

    Veiligheid is cruciaal bij het installeren van zonnepanelen. Daarom is het belangrijk om een professional in te schakelen die goed bekend is met de veiligheidsnormen en procedures. Onze installateurs zijn opgeleid om veilig te werken en hebben de benodigde ervaring om risico’s te minimaliseren. We zorgen ervoor dat alle elektrische bedrading nauwkeurig wordt aangelegd en dat er geen losse verbindingen zijn bij de installatie van de zonnepanelen. Of je nu kiest voor een parallelle of seriële schakeling, wij geven je het juiste advies en zorgen voor een zorgvuldige installatie.

    We controleren ook de isolatie van de kabels en zorgen ervoor dat deze goed beschermd is tegen mogelijke schade. De zonnepanelen en alle bijbehorende apparatuur worden stevig en veilig gemonteerd. Ben je bezorgd over de belasting van je dak? Voor we aan de slag gaan, voeren we een grondige inspectie uit om te bevestigen dat je dak en meterkast geschikt zijn voor de installatie.

    We bekijken de draagkracht van je dak en bepalen de optimale plaatsing van de panelen voor het beste zonlicht. Zo kan onze ervaren installateur een veilige en efficiënte installatie garanderen, zodat je zonnepanelen betrouwbaar blijven functioneren zonder risico op uitval of kortsluiting. Bel ons gerust voor bekabeling zonnepanelen aansluiten en geniet van je eigen groene energie!

    Een aparte hoofdschakelaar voor de zonnepanelen zorgt voor extra veiligheid en bescherming. Wil je een aparte hoofdschakelaar aansluiten voor zonnepanelen? Ook daarmee kunnen wij je helpen!

    bekabeling zonnepanelen aansluiten
    Omvormer installatie zonnepanelen

    Installatie van de omvormer voor zonnepanelen

    Bij de installatie van een omvormer is het belangrijk om deze op een geschikte plek te plaatsen. Een stringomvormer moet bijvoorbeeld op een goed geventileerde locatie worden gemonteerd, zodat de door de omvormer geproduceerde warmte effectief kan worden afgevoerd. Oververhitting kan namelijk de werking van je omvormer negatief beïnvloeden. Micro-omvormers daarentegen worden direct op je schuin dak, achter de zonnepanelen, geplaatst, wat zorgt voor automatische ventilatie.

    Meestal wordt een stringomvormer op je zolder geïnstalleerd, vaak naast de CV-installatie of in een andere technische ruimte zoals een schuur of garage. Soms kan hij ook in de kelder of bij de wasmachine worden gemonteerd. Een afgesloten meterkast is doorgaans geen ideale locatie voor de omvormer.

    Wat betreft de kabelroute van je zonnepanelen naar je meterkast: elke string van zonnepanelen op je dak heeft twee DC-kabels die de gelijkstroom van de panelen naar de omvormer leiden. Na de omvormer wordt één AC-kabel gebruikt om de wisselstroom naar je woning te transporteren. Deze AC-kabel wordt via een aardlekautomaat en een vrije groep veilig aangesloten op je meterkast.

    Bij micro-omvormers vindt de omzetting al op je dak plaats, dus er loopt slechts één kabel (AC, wisselstroom) van je dak naar binnen, die direct naar je meterkast wordt geleid en op een vrije groep wordt aangesloten. Onze installateurs zorgen ervoor dat de omvormer optimaal functioneert, zodat je het maximale rendement uit je zonnepanelen haalt.

    We zorgen ervoor dat alles correct wordt aangesloten, in combinatie met de aardlekschakelaar en krachtstroom.

    Salderen: overtollige stroom terugleveren

    Het is mogelijk dat je zonnepanelen op een bepaald moment meer elektriciteit produceren dan je nodig hebt. Maak je geen zorgen; er is een oplossing voor dit overschot. Veel mensen kiezen ervoor om de extra stroom terug te sturen naar het elektriciteitsnet.

    Dit proces heet net metering of ook wel salderen genoemd. Wanneer je meer energie genereert dan je verbruikt, wordt de overtollige stroom naar het net gestuurd en krijg je een compensatie voor de geleverde energie.

    Net metering is een slimme manier om je energiekosten te verlagen en tegelijkertijd duurzame energie aan anderen te bieden. Op deze manier haal je het maximale uit je zonnepanelen en profiteer je optimaal van je investering.

    overtollige stroom terugleveren
    Voordelen zonnepanelen laten aansluiten

    Voordelen zonnepanelen laten aansluiten

    Zonnepanelen installeren op je huis is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het is een duurzame investering die je op de lange termijn veel voordelen kan bieden. Allereerst kun je je energiekosten verlagen. Door zelf energie op te wekken, hoef je minder elektriciteit van het net te betrekken, wat je rekeningen verlaagt en kan resulteren in aanzienlijke besparingen op de lange termijn.

    Daarnaast worden zonnepanelen steeds efficiënter, zodat je met hetzelfde aantal panelen meer elektriciteit kunt genereren. Als je klaar bent voor een duurzame overstap, kunnen wij alles voor je regelen, of het nu gaat om het aansluiten van een inductiekookplaat, een laadpaal installeren of een perilex aansluiting.

    Een bijkomend voordeel is dat je een bijdrage levert aan een groenere toekomst. Zonne-energie is zowel schoon als hernieuwbaar, en stoot geen schadelijke stoffen uit tijdens de energieopwekking. Door zelf zonne-energie op te wekken, verminder je je afhankelijkheid en draag je je steentje bij aan het milieu.

    Daarnaast kunnen zonnepanelen de waarde van je woning een boost geven. Meer en meer kopers zijn op zoek naar huizen met energiezuinige en duurzame eigenschappen. Het bezit van zonnepanelen kan een sterk verkoopargument zijn en de waarde van je huis verhogen.

    Daarom kies je voor ElektricienProf als jouw elektricien

    Bij ons kun je terecht voor elke elektra klus die je maar kunt bedenken. Of het nu gaat om het aanleggen of renoveren van elektrische systemen, of het oplossen van storingen, wij staan altijd voor je klaar. Zowel particuliere als zakelijke klanten kunnen bij ons terecht, dus twijfel niet om contact met ons op te nemen. Bij ElektricienProf vind je de beste elektricien voor jouw behoeften. Hier lees je waarom wij de juiste keuze voor je zijn!

    Kwaliteitsgarantie

    Werkzaamheden worden altijd volgens hoge normen uitgevoerd. Jouw tevredenheid en de kwaliteit van ons werk staan voorop.

    Ervaren vakmensen

    Jarenlange ervaring in diverse elektra klussen. Onze elektriciens leveren vakwerk door hun uitgebreide kennis en ervaring.

    Geen verborgen kosten

    Heldere en transparante prijsstelling. Je weet precies waar je aan toe bent zonder verrassingen achteraf.

    Snelle service

    Wij komen zeer snel bij je op locatie. Wij begrijpen dat tijd essentieel is bij elektrische problemen en handelen snel.

    24/7 Beschikbaarheid

    Altijd bereikbaar voor noodgevallen, dag en nacht. Wij zorgen ervoor dat je snel geholpen wordt, ongeacht het tijdstip.

    Deskundige advies

    Professioneel advies over je elektrische installaties. Wij helpen je bij het maken van de beste keuzes voor je situatie.

    De werkzaamheden bij zonnepanelen aansluiten

    Een deel van deze opgewekte energie gebruik je direct, bijvoorbeeld door apparaten die op dat moment aanstaan. De overtollige energie wordt via de meterkast teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, waardoor je eigenlijk fungeert als energieleverancier.

    Alle zonnepanelen worden via een kabel verbonden met de omvormer. De ideale locatie voor de omvormer bepalen we samen op de dag van installatie, vaak is dit op zolder of in de garage. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom die bruikbaar is in huis.

    Vervolgens leggen we een kabel van de omvormer naar de meterkast, zodat al je apparaten kunnen profiteren van de opgewekte zonnestroom. De kabel wordt aangesloten op een vrije groep in de meterkast. In de groepenkast verbinden we de omvormer met een eigen aardlekautomaat, zodat alles veilig en correct is aangesloten.

    ElektricienProf installeert een aardlekautomaat: Dit is een combinatie van een groep en een aardlekschakelaar in één behuizing. Hiermee creëren we een apart circuit voor je zonnepanelensysteem. Het grote voordeel hiervan is dat als er een probleem optreedt met de groep voor de zonnepanelen, de rest van je apparaten gewoon blijven functioneren.

    ElektricienProf zorgt er ook voor dat de zonne-installatie goed wordt afgezekerd: Dit voorkomt dat de hoofdaansluiting overbelast raakt. De stroomsterkte van de omvormer bepaalt hoe de installatie moet worden afgezekerd. Onze adviseur zal nauwkeurig berekenen welke aansluiting in de meterkast nodig is, zodat de uitgangsstroom niet hoger is dan wat de aardlekautomaat aankan.

    De werkzaamheden bij zonnepanelen aansluiten
    google-reviews
    Je kunt hier enkele recensies van onze tevreden klanten terugvinden.

    J

    Johan Ruijgrok

    ★★★★★

    Uitstekende installateur. Ze zorgen ervoor dat alles perfect recht en waterpas wordt geplaatst, hebben uitgebreide kennis van elektriciteit, en hun monteurs zijn netjes en professioneel.

    M

    Marijke Lok

    ★★★★★

    We zijn uitstekend geholpen en helemaal tevreden met het resultaat. Voor dit project, het aanleggen van een nieuwe groep voor een hele verdieping, is alles keurig en professioneel uitgevoerd.

    R

    R.T. Harris

    ★★★★★

    Echt vakwerk geleverd bij het vernieuwen van de volledige elektrische installatie. De samenwerking was betrouwbaar en aangenaam. ElektricienProf is absoluut aan te raden.

    A

    Arie Burgman

    ★★★★★

    Ik wilde een inductiekookplaat laten aansluiten en kreeg vooraf een offerte die voordeliger was dan die van andere aanbieders. Na het maken van een afspraak werd alles perfect geïnstalleerd.

    Veelgestelde vragen over zonnepanelen aansluiten

    Hoeveel zonnepanelen aansluiten?

    Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en het type panelen dat je kiest. Niet alle zonnepanelen zijn even efficiënt.

    In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 3.500 kWh per jaar. Een enkel zonnepaneel levert doorgaans zo’n 225 kWh per jaar op.

    Om volledig energieneutraal te worden, heb je als gemiddeld gezin dus ongeveer 16 zonnepanelen nodig. Wil je een persoonlijke offerte voor je zonnepanelen? Neem dan gerust contact met ons op.

    Hoe verbind je zonnepanelen met elkaar?

    Over het algemeen worden zonnepanelen in serie geschakeld. Dit betekent dat je de pluspool van het ene paneel verbindt met de minpool van het volgende paneel, waardoor de spanning (of voltage) optelt. Door deze seriële aansluiting van de zonnepanelen krijg je een verhoogd voltage.

    Hoe verbind je de kabel van zonnepanelen met de meterkast?

    De kabel van je zonnepanelen op het dak wordt aangesloten op de groepenkast. Dit gebeurt altijd via een omvormer, die je tussen de zonnepanelen en de groepenkast plaatst. Dit is noodzakelijk omdat zonnepanelen gelijkstroom (DC) genereren, terwijl de groepenkast wisselstroom (AC) gebruikt.

    Welke aansluiting heb je nodig voor zonnepanelen?

    1-fase of 3-fase aansluiting

    In de meeste nieuwbouwwoningen vind je een 3-fase aansluiting. Dit houdt in dat er via drie kabels stroom je meterkast binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, kun je zonnepanelen installeren. In oudere woningen vind je vaak nog een 1-fase aansluiting.

    Wat is beter: een 1-fase of 3-fase omvormer?

    Je kunt een omvormer aansluiten op een 1-fase of 3-fase aansluiting. Als je zonnepanelen meer dan 5.000 Watt opwekken, heb je een 3-fase omvormer nodig. Als je zonnestelsel minder vermogen levert, kan een 1-fase omvormer ook voldoende zijn.

    Welk type aardlekbeveiliging heb je nodig voor zonnepanelen?

    Bij het installeren van zonnepanelen is het aan te raden om een aparte gecombineerde aardlekschakelaar te gebruiken, vaak aangeduid als alumat. In veel moderne installaties zijn alle groepen al beveiligd met een aardlekschakelaar.

    Wat kost zonnepanelen laten aansluiten?

    De kosten voor het laten aansluiten van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type omvormer dat je kiest, het aantal zonnepanelen, de complexiteit van de installatie en de specifieke situatie van je woning.

    Gemiddeld liggen de kosten voor het aansluiten van zonnepanelen tussen de €500 en €1500. Dit bedrag kan ook beïnvloed worden door extra werkzaamheden zoals het aanleggen van leidingen of het aanpassen van je meterkast. Voor een precieze offerte en inzicht in de kosten kun je het beste contact opnemen en een offerte aanvragen.

    Algemene vragen over zonnepanelen

    Centrale omvormer of Micro-omvormer kiezen?

    Een belangrijk punt om te overwegen is het type omvormer dat je kiest voor je zonnepanelen.

    Micro-omvormers zijn een populaire keuze, vooral als je zonnepanelen af en toe in de schaduw staan. Hoewel systemen met micro-omvormers vaak duurder zijn dan die met centrale omvormers, hebben ze een langere levensduur van ongeveer 25 jaar en bieden ze doorgaans een uitgebreidere garantie. Dit betekent dat je ze niet hoeft te vervangen gedurende de levensduur van je zonnepanelen.

    Op de lange termijn zullen de totale kosten van een systeem met micro-omvormers vergelijkbaar zijn met die van een systeem met een centrale omvormer. Daarnaast is het risico op brand bij micro-omvormers lager.

    Wat zijn de kosten van zonnepanelen?

    De prijs voor zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de €1,5 en €2,5 per Wp, wat staat voor wattpiek – de maat voor de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel uit zonlicht kan halen. Deze prijs geeft echter alleen een indicatie.

    De totale kosten voor een complete installatie zijn veel relevanter. Voor een huishouden van 2 tot 4 personen liggen de kosten meestal tussen de €4.000 en €15.000 (inclusief installatie), en in sommige gevallen kunnen de kosten nog hoger zijn.

    Hoeveel je uiteindelijk betaalt, hangt af van verschillende factoren, zoals het type installatie, het vermogen en het aantal zonnepanelen. Deze factoren worden beïnvloed door jouw specifieke situatie, zoals je energieverbruik en de grootte van je gezin.

    Hoeveel elektriciteit leveren zonnepanelen op?

    De hoeveelheid elektriciteit die je zonnepanelen genereren, hangt af van hun vermogen, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). We nemen aan dat elk paneel een vermogen heeft van 400 Wp. Dus als je 10 panelen hebt, bedraagt hun totale vermogen 4.000 Wp. Met deze 10 panelen kun je jaarlijks ongeveer 3.500 kilowattuur elektriciteit opwekken.

    Hieronder zie je een overzicht van de jaarlijkse opbrengst op basis van het aantal zonnepanelen:

    • 6 panelen: 2.100 kWh
    • 10 panelen: 3.500 kWh
    • 18 panelen: 6.500 kWh

    Hoe lang duurt het voordat je zonnepanelen zich terugverdienen?

    In het kort:

    De terugverdientijd van zonnepanelen verschilt per situatie. Verschillende aspecten spelen hierbij een rol, zoals de kosten van de installatie, de oriëntatie en hellingshoek van je dak, het aantal zonnepanelen dat je hebt, de jaarlijkse opbrengst in kWh, en de prijs die je voor stroom betaalt. Gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd voor zonnepanelen tussen de 6 en 8 jaar.

    Uitgebreid:

    Vanaf 2025 begint de salderingsregeling af te bouwen, waardoor je elk jaar iets minder kunt salderen. In de eerste jaren behaal je de hoogste financiële voordelen. Als je bijvoorbeeld 10 zonnepanelen installeert in 2024, kun je je investering binnen ongeveer 8 jaar terugverdienen.

    Hoe werkt dit precies?

    Met zonnepanelen wek je je eigen duurzame energie op. Ongeveer 30% van deze energie gebruik je direct zelf, bijvoorbeeld als de zon schijnt en je wasmachine draait. De resterende energie lever je terug aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling mag je de energie die je teruglevert, aftrekken van de energie die je afneemt van het net, en dit tegen dezelfde prijs.

    Vanaf 2025 wordt deze regeling echter verminderd, wat betekent dat je jaarlijks minder kunt salderen. Hierdoor zal de financiële opbrengst van je zonnepanelen elk jaar iets lager zijn.

    Kun je zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijzen?

    Het is niet verstandig om je zonnepanelen uit te schakelen wanneer de stroomprijs negatief is. Dit kan namelijk leiden tot piekbelasting van de omvormer, wat schadelijk kan zijn voor de levensduur van je zonnepanelen.

    Daarom kies je voor ons

    Kies voor ElektricienProf als je op zoek bent naar een betrouwbare elektricien die kwaliteit en expertise levert. Met meer dan 15 jaar ervaring in het vak staan onze professionals klaar om elke elektrische uitdaging aan te pakken, van eenvoudige reparaties tot complexe installaties. We werken snel, nauwkeurig en tegen eerlijke tarieven, zodat je verzekerd bent van een veilige en duurzame oplossing. Bij ElektricienProf staat klanttevredenheid voorop, en daarom bieden we uitstekende service op maat. Vertrouw op ons voor al je elektrische behoeften!

    5/5 - (76 stemmen)
    Chat openen
    Stuur ons een appje!
    ElektricienProf
    Hey 👋!
    App ons bij vragen!
    Call Now Button