Plan een afspraak
100% vrijblijvende, gratis offerte op maat!
Transparante werkwijze van ElektricienProf
Zo gaan onze elektriciens te werk.
Telefonisch contact
Tijdens telefonisch contact en adviesgesprek nemen wij de situatie met u door.
U kunt ons 7 dagen per week bereiken op:
085-0609107.
Offerte op maat
Indien nodig stellen wij voor u een offerte op, zo weet u precies waar u aan toe bent.
Als u foto's wilt uploaden kunt u gebruik maken van onze afspraakformulier.
Opdracht uitvoeren!
Akkoord? Onze elektriciens voeren de werkzaamheden zorgvuldig voor u uit.
Uiteraard krijgt u na de werkzaamheden van ons een factuur en bewijs van betaling.
Daarom kies je voor ElektricienProf als jouw elektricien
Bij ons kun je terecht voor elke elektra klus die je maar kunt bedenken. Of het nu gaat om het aanleggen of renoveren van elektrische systemen, of het oplossen van storingen, wij staan altijd voor je klaar. Zowel particuliere als zakelijke klanten kunnen bij ons terecht, dus twijfel niet om contact met ons op te nemen. Bij ElektricienProf vind je de beste elektricien voor jouw behoeften. Hier lees je waarom wij de juiste keuze voor je zijn!
Kwaliteitsgarantie
Werkzaamheden worden altijd volgens hoge normen uitgevoerd. Jouw tevredenheid en de kwaliteit van ons werk staan voorop.
Ervaren vakmensen
Jarenlange ervaring in diverse elektra klussen. Onze elektriciens leveren vakwerk door hun uitgebreide kennis en ervaring.
Geen verborgen kosten
Heldere en transparante prijsstelling. Je weet precies waar je aan toe bent zonder verrassingen achteraf.
Snelle service
Wij komen zeer snel bij je op locatie. Wij begrijpen dat tijd essentieel is bij elektrische problemen en handelen snel.
24/7 Beschikbaarheid
Altijd bereikbaar voor noodgevallen, dag en nacht. Wij zorgen ervoor dat je snel geholpen wordt, ongeacht het tijdstip.
Deskundige advies
Professioneel advies over je elektrische installaties. Wij helpen je bij het maken van de beste keuzes voor je situatie.
Johan Ruijgrok
★★★★★
Uitstekende installateur. Ze zorgen ervoor dat alles perfect recht en waterpas wordt geplaatst, hebben uitgebreide kennis van elektriciteit, en hun monteurs zijn netjes en professioneel.
Marijke Lok
★★★★★
We zijn uitstekend geholpen en helemaal tevreden met het resultaat. Voor dit project, het aanleggen van een nieuwe groep voor een hele verdieping, is alles keurig en professioneel uitgevoerd.
R.T. Harris
★★★★★
Echt vakwerk geleverd bij het vernieuwen van de volledige elektrische installatie. De samenwerking was betrouwbaar en aangenaam. ElektricienProf is absoluut aan te raden.
Arie Burgman
★★★★★
Ik wilde een inductiekookplaat laten aansluiten en kreeg vooraf een offerte die voordeliger was dan die van andere aanbieders. Na het maken van een afspraak werd alles perfect geïnstalleerd.
Veelgestelde vragen over rookmelder plaatsen
Waar moet je rookmelders in de ruimte ophangen?
Aangezien rook altijd naar boven stijgt, is het essentieel om je rookmelder aan het plafond te bevestigen. Op deze hoogte kan de melder het snelst een alarm geven als er brand uitbreekt. Bevestig de melder bij voorkeur in het midden van het plafond, met een afstand van minimaal 50 centimeter van muren of hoeken. Zorg er ook voor dat de rookmelder minstens 30 centimeter van een lamp is geplaatst, zodat stof dat door de lamp wordt aangetrokken, geen invloed heeft op de werking van de melder.
Hoe hang je een rookmelder op bij een schuin plafond?
Als je te maken hebt met een schuin of toelopend plafond, is het belangrijk om je rookmelders op een hoogte van 90 centimeter vanaf het hoogste punt van het plafond te installeren. Als de melder dichter dan 90 centimeter bij dit hoogste punt hangt, kan het zijn dat de rook de sensor niet op tijd bereikt door de stilstaande lucht die zich in de nok van het plafond verzamelt. Zorg ervoor dat je de rookmelder op de juiste hoogte plaatst voor optimale veiligheid.
Waar kun je je rookmelder(s) beter niet ophangen?
Er zijn een aantal locaties waar het verstandig is om je rookmelder niet te plaatsen:
- In de buurt van een ventilator of ventilatieopening
- Op een plek met veel tocht
- Direct boven een verwarmingselement
Op deze locaties kunnen luchtstromen ervoor zorgen dat rookdeeltjes de melder niet bereiken, waardoor je mogelijk niet op tijd gewaarschuwd wordt.
Hoeveel rookmelders heb je nodig?
Bij het bepalen van het aantal rookmelders kun je uitgaan van drie verschillende veiligheidsniveaus:
- Voldoende: Dit betekent dat je op elke (woon)verdieping minimaal één rookmelder moet ophangen, bij voorkeur in de vluchtroute, zoals de hal, gang of overloop.
- Beter: Voor een nog betere bescherming is het aan te raden om rookmelders in alle slaapkamers te installeren.
- Beste: Voor optimale veiligheid zou je rookmelders moeten plaatsen in alle andere ruimtes waar brand kan ontstaan, zoals de keuken of bij de verwarming.
Wanneer rookmelder vervangen?
Wanneer je een rookmelder moet vervangen, hangt af van het type dat je hebt gekozen. Je kunt kiezen voor modellen met een levensduur van 1 tot 2 jaar, of voor varianten die wel 10 jaar meegaan. Rookmelders met een kortere levensduur zijn vaak voordeliger, maar moeten uiteraard sneller vervangen worden.
Als richtlijn geldt dat een rookmelder met een 9V batterij na één jaar vervangen moet worden, terwijl melders met AA of AAA batterijen doorgaans 2 tot 3 jaar meegaan. Heb je een rookmelder met een lithiumbatterij, dan hoef je deze pas na 5 tot 10 jaar te vervangen.
Is het verplicht om rookmelders te hebben?
Ja, dat is het zeker. Ondanks dat rookmelders al lange tijd bestaan, zijn er nog steeds veel woningen in Nederland – ongeveer 25% – die geen rookmelders hebben. Dit leidt jaarlijks tot zo’n 30 dodelijke slachtoffers door woningbranden. De brandweer stelt dat dit aantal aanzienlijk verminderd kan worden. Daarom is het sinds juli 2022 wettelijk verplicht om in elk huis een rookmelder te installeren op elke verdieping.
Wie is verantwoordelijk voor rookmelders in huurwoningen?
Wanneer je in een huurwoning woont, is het de taak van je verhuurder om rookmelders te installeren. Voor het onderhoud en de benodigde controles ben jij zelf verantwoordelijk.
Waar moet ik mijn rookmelders het beste ophangen?
Een vakman raadt aan om in ieder geval één rookmelder in de hal en op de overloop te installeren, aangezien dit belangrijke vluchtroutes zijn tijdens een brand. Het is nog effectiever om ook melders in de woonkamer en alle slaapkamers te plaatsen. Wil je de hoogste mate van veiligheid? Overweeg dan om rookmelders te installeren in alle ruimtes waar een brand kan ontstaan.
Vermijd echter om ze in de garage, dichtbij ventilatoren, boven verwarmingsapparatuur of op tochtige plaatsen te hangen. In de badkamer en keuken is het verstandiger om een thermische rookmelder of hittemelder te gebruiken, die reageert op een sterke temperatuurstijging in plaats van rook of damp.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van rookmelders?
Controleer op de verpakking of de rookmelder voldoet aan de (NEN of) EN 14604-norm. Dit geeft aan dat de melder aan alle essentiële kwaliteitseisen voldoet, zodat je zeker weet dat je duidelijke informatie over het product en onderhoud krijgt. Daarnaast weet je dan dat er bij de productie aandacht is besteed aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.
Bepaal of je rookmelders op het stroomnet (220V) moet aansluiten of dat ze werken op accu of batterijen.
Als je kiest voor rookmelders die aan het elektriciteitsnet moeten worden aangesloten, is het verstandig om een installateur te vragen ze te monteren. Vergeet niet dat deze rookmelders ook na tien jaar vervangen moeten worden, omdat de sensor in het apparaat dan niet meer optimaal functioneert.
Het advies van de brandweer is om rookmelders te kiezen die je (draadloos) kunt koppelen. Wanneer één melder rook detecteert, sturen ze een signaal naar alle gekoppelde melders, waardoor iedereen in huis tegelijkertijd wordt gewaarschuwd. Dit vergroot de kans dat je op tijd veilig kunt vluchten.
Een handige tip: plan een terugkerende afspraak in je agenda om regelmatig je rookmelders te testen, schoon te maken en ze na tien jaar te vervangen.
Wat zijn de kosten voor het laten plaatsen van een rookmelder?
Een vakman rekent een uurtarief voor het installeren van een rookmelder. Als je de klus in het weekend of met spoed wilt laten uitvoeren, kunnen de tarieven iets hoger uitvallen. Vergeet niet dat het aanvragen van een offerte gratis en vrijblijvend is, en dat de kosten in sommige gevallen kunnen variëren.
Daarom kies je voor ons
Kies voor ElektricienProf als je op zoek bent naar een betrouwbare elektricien die kwaliteit en expertise levert. Met meer dan 15 jaar ervaring in het vak staan onze professionals klaar om elke elektrische uitdaging aan te pakken, van eenvoudige reparaties tot complexe installaties. We werken snel, nauwkeurig en tegen eerlijke tarieven, zodat je verzekerd bent van een veilige en duurzame oplossing. Bij ElektricienProf staat klanttevredenheid voorop, en daarom bieden we uitstekende service op maat. Vertrouw op ons voor al je elektrische behoeften!