Buitenverlichting aanleggen

Wil je buitenverlichting aanleggen? Wij zorgen ervoor dat dit zorgvuldig en veilig gebeurt!
  • 24/7 hulp bij spoed
  • Voor alle soorten elektra werkzaamheden
  • Veilige werkwijze
  • Professionele en ervaren elektriciens
  • Scherpe prijzen
  • Snel op locatie
  • 15+ jaar ervaring
  • Offerte gratis & vrijblijvend
  • Je kunt pinnen of contant betalen
  • Voor particulieren én zakelijke klanten
Waterdichte stopcontacten, elektra installeren in de tuin en verlichting aanleggen!
Google-Reviews
Trustpilot-Reviews

Plan een afspraak

100% vrijblijvende, gratis offerte op maat!

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 10 MB.

    Transparante werkwijze van ElektricienProf

    Zo gaan onze elektriciens te werk.

    1

    Telefonisch contact

    Tijdens telefonisch contact en adviesgesprek nemen wij de situatie met u door.

    U kunt ons 7 dagen per week bereiken op:
    085-0609107.

    twee

    Offerte op maat

    Indien nodig stellen wij voor u een offerte op, zo weet u precies waar u aan toe bent.

    Als u foto's wilt uploaden kunt u gebruik maken van onze afspraakformulier.

    vier

    Opdracht uitvoeren!

    Akkoord? Onze elektriciens voeren de werkzaamheden zorgvuldig voor u uit.

    Uiteraard krijgt u na de werkzaamheden van ons een factuur en bewijs van betaling.

    buitenverlichting aanleggen

    Professioneel buitenverlichting aanleggen

    Buitenverlichting is allang niet meer iets exclusiefs voor de rijken. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een lamp ergens in de tuin of bij de voordeur hangen. Dat is niet alleen handig om ’s avonds beter te kunnen zien, maar het draagt ook bij aan je veiligheid. Inbrekers slaan eerder een goed verlichte plek over. Wij kunnen je trouwens ook helpen met alarminstalatie installeren

    • Maatwerkoplossingen
    • Weerbestendige installatie
    • Veilige en duurzame installatie

    Er zijn genoeg redenen om voor buitenverlichting te kiezen. Zo geniet je van voordelen zoals een gezellige ambiance, laag energieverbruik en een voordelige prijs. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen met persoonlijk advies, op maat gemaakte offertes en een passende oplossing voor jouw situatie.

    Soorten installatie

    Een buitenlamp is niet alleen praktisch voor het verlichten van je pad, oprit en voordeur, maar kan ook ’s avonds zorgen voor een sfeervolle uitstraling in je tuin. Met de juiste tuinverlichting kun je ook de veiligheid vergroten door ongewenste bezoekers af te schrikken.

    Kies je voor een 12-volt (zwakstroom) systeem of een 220/230 volt installatie?

    • 12-volts installatie: Dit type verlichting werkt op een lage spanning van 12 Volt, waardoor je wel een transformator nodig hebt om de standaard 230 Volt om te zetten naar 12 Volt. Een belangrijk voordeel van een 12-volts installatie is dat het minder risicovol is bij bijvoorbeeld een kabelbreuk. Houd er wel rekening mee dat de kabel niet te lang mag zijn, omdat je bij meer dan 30 meter spanningsverlies kunt krijgen.
    • 230-volts installatie: Deze installatie is het meest gebruikelijk voor buitenverlichting en werkt op dezelfde 230 Volt als de elektriciteit binnen in je huis.

    Soorten buitenverlichting

    Voordat je begint met het installeren van verlichting in je tuin, is het verstandig om eerst de diverse soorten tuinverlichting te verkennen.

    Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:

    • Halogeen tuinverlichting: Als je tuinverlichting met een sensor wilt installeren, kies je vaak voor halogeenverlichting. Halogeenlampen staan bekend om hun krachtige en heldere lichtstraal.
    • Solarverlichting: Solarverlichting heeft als voordeel dat je geen elektrische aansluiting nodig hebt. Deze verlichting maakt gebruik van zonne-energie om overdag op te laden en gaat automatisch branden zodra het donker wordt.
    • LED-verlichting: LED-verlichting voor je tuin is bijzonder energiezuinig en heeft een lange levensduur. Het voordeel is dat LED-lampen weinig warmte produceren, wat ze een veilige keuze maakt voor zowel mensen als dieren.
    • Spaarlampen: Spaarlampen zijn een kosteneffectieve optie en stralen een warme, gezellige gloed uit die je ruimtes sfeervol verlicht.

    Ben je van plan om je tuin te verlichten met sfeervolle buitenlampen, maar kun je wel wat advies gebruiken? We staan klaar om je te begeleiden, van het maken van een lichtplan tot het professioneel aanleggen van je buitenverlichting. Zo zorgen we ervoor dat je tuin precies krijgt wat je in gedachten hebt.

    Buitenverlichting kabels aanlsuiten

    Hulp nodig? EletricienProf helpt je graag met buitenverlichting aanleggen. Wij regelen alles van A tot Z!

    Kabels en materialen

    Wanneer je buiten elektriciteit aanlegt, kun je niet zomaar gewone lampen, schakelaars, stopcontacten of draden gebruiken. Hiervoor heb je speciale waterdichte varianten nodig die bestand zijn tegen de elementen.

    Voor kabels die ondergronds komen te liggen, moet je altijd kiezen voor een YMVKas-kabel. Als je kabels op de muur wilt bevestigen met kabelzadels, is een XMVK-kabel geschikt. Daarnaast zijn er ook flexibele buitenkabels beschikbaar voor bijvoorbeeld verplaatsbare buitenverlichting, die goed bestand zijn tegen vocht, vorst en zon.

    Buitenverlichting kabels aansluiten

    Buitenverlichting wordt vaak aangesloten op een lasdoos in de keuken of garage, maar het kan ook rechtstreeks vanuit de meterkast. Dit laatste is ideaal, omdat je bij een kortsluiting door bijvoorbeeld vocht (als de stop eruit springt) eenvoudiger de bron van het probleem kunt opsporen.

    Voor kabels die ondergronds worden gelegd, geldt dat ze minimaal 50 cm diep moeten liggen. Als je kabels op een muur wilt bevestigen, gebruik je kabelzadels. Wanneer een kabel door een muur gaat, is het belangrijk deze te beschermen met een hostalietbuis.

    Het gebruik van hostalietbuis is ook aan te raden wanneer kabels vanuit de grond naar boven komen of de grond in gaan, om beschadigingen te voorkomen.

    Voordelen buitenverlichting aanleggen

    Buitenverlichting biedt een scala aan voordelen die zowel esthetisch als functioneel zijn. Het aanleggen van verlichting in je tuin, op je oprit of rond je woning kan niet alleen de uitstraling van je buitenruimte aanzienlijk verbeteren, maar ook bijdragen aan een verhoogde veiligheid en gebruiksgemak.

    Bovendien kan buitenverlichting bijdragen aan de veiligheid door het verminderen van donkere hoeken en het afschrikken van ongewenste bezoekers. Met de juiste planning en installatie transformeert buitenverlichting je buitenruimte in een functionele en sfeervolle omgeving, dag en nacht.

    • Betaalbaar: Buitenverlichting hoeft helemaal niet prijzig te zijn. LED-lampen zijn tegenwoordig erg voordelig en je kunt ze gemakkelijk plaatsen waar je maar wilt. Als je meerdere lampen wilt aansluiten en je hebt een verbinding met je elektriciteitsnetwerk nodig, is het slim om een elektricien in te schakelen. Die zorgt ervoor dat de bedrading netjes onder de grond wordt aangelegd en goed weggewerkt. Bovendien is je installatie dan beter beschermd tegen regen en andere weersomstandigheden.
    • Gezellige ambiance: Met zorgvuldig geselecteerde en slim geplaatste buitenverlichting zorg je ervoor dat je tuin een stuk gezelliger wordt, en kun je langer genieten van het buitenleven. Denk bijvoorbeeld aan een zomers feestje of een heerlijke barbecue. Je kunt ook een vijver sfeervol verlichten of langs paden stijlvolle grondlampen plaatsen. Zo ontstaat er een romantische sfeer, die zelfs in de wintermaanden een warme touch geeft aan je buitenruimte.
    • Laag energieverbruik: Buitenverlichting verbruikt op zichzelf niet veel stroom, zeker niet als je kiest voor LED-lampen. Combineer je deze met zonnepanelen, dan wordt het nog efficiënter! Je gebruikt dan energie van de zon om de benodigde stroom op te wekken, waardoor je geen aansluiting op het elektriciteitsnet nodig hebt. Veel van dit soort lampen hebben bovendien een sensor, waardoor ze automatisch aangaan zodra het donker wordt en weer uitschakelen bij zonsopgang.

    Wil je meer informatie over buitenverlichting aanleggen? Een van onze specialisten staat klaar om je alles uit te leggen. Zo krijg je persoonlijk advies, op maat gemaakte offertes en een nette afwerking. Schakel een professionele elektricien in en wees zeker van een vakkundige installatie.

    Voordelen buitenverlichting aanleggen

    Goed geplaatste verlichting accentueert architectonische elementen en landschapsdetails, creëert een warme en uitnodigende sfeer, en maakt je buitenruimte ook ’s avonds toegankelijk en aantrekkelijk.

    Daarom kies je voor ElektricienProf als jouw elektricien

    Bij ons kun je terecht voor elke elektra klus die je maar kunt bedenken. Of het nu gaat om het aanleggen of renoveren van elektrische systemen, of het oplossen van storingen, wij staan altijd voor je klaar. Zowel particuliere als zakelijke klanten kunnen bij ons terecht, dus twijfel niet om contact met ons op te nemen. Bij ElektricienProf vind je de beste elektricien voor jouw behoeften. Hier lees je waarom wij de juiste keuze voor je zijn!

    Kwaliteitsgarantie

    Werkzaamheden worden altijd volgens hoge normen uitgevoerd. Jouw tevredenheid en de kwaliteit van ons werk staan voorop.

    Ervaren vakmensen

    Jarenlange ervaring in diverse elektra klussen. Onze elektriciens leveren vakwerk door hun uitgebreide kennis en ervaring.

    Geen verborgen kosten

    Heldere en transparante prijsstelling. Je weet precies waar je aan toe bent zonder verrassingen achteraf.

    Snelle service

    Wij komen zeer snel bij je op locatie. Wij begrijpen dat tijd essentieel is bij elektrische problemen en handelen snel.

    24/7 Beschikbaarheid

    Altijd bereikbaar voor noodgevallen, dag en nacht. Wij zorgen ervoor dat je snel geholpen wordt, ongeacht het tijdstip.

    Deskundige advies

    Professioneel advies over je elektrische installaties. Wij helpen je bij het maken van de beste keuzes voor je situatie.

    Buitenverlichting laten aanleggen? Dit is hoe wij het aanpakken!

    Hieronder een stappenplan van hoe onze experts buitenverlichting aanleggen op een professionele wijze:

    1: Het opstellen van een lichtplan

    Wanneer je een tuin hebt, is het vaak handig om te starten met een lichtplan, vooral als je tuin groter is. Met een lichtplan leg je eerst op papier vast waar je de lichtbronnen wilt plaatsen. Dit helpt niet alleen bij het visueel plannen van je verlichting, maar ook bij het leggen van de grondkabels. Sommige lichtpunten, zoals die voor je oprit, terras, vijver, beeldhouwwerk of boom, staan vaak al van tevoren vast. Deze kun je direct op je tekening zetten. Voor de plekken waar je nog niet zeker van bent, kun je extra verlichting in je plan opnemen. Het is slimmer om een extra lamp te tekenen dan er eentje te weinig, want later kun je altijd nog beslissen of je de verlichting daadwerkelijk wilt installeren op die specifieke plek.

    2: Aanvullende stroompunten in je tuin

    Als je de basis van je buitenverlichting hebt uitgezet, is het tijd om de extra stroompunten te plannen. Misschien heb je een stopcontact nodig voor onderhoudswerkzaamheden in de tuin of voor een laadstation voor je robotmaaier. Ook apparaten zoals een vijverpomp, beregeningspomp, verlichting voor je tuinhuis, en de stroomvoorziening voor je toegangspoort vereisen elektriciteit. Vergeet bovendien de laadpaal voor je elektrische auto niet. Het is belangrijk om deze extra stroompunten goed in je lichtplan op te nemen, zodat je tuin optimaal functioneert.

    3: Buitenverlichting op 12V of 230V

    Als je kiest voor buitenverlichting, maakt het qua energieverbruik nauwelijks uit of je 12V of 230V lampen kiest, want het stroomverbruik is vrijwel gelijk. Het voordeel van een 12V systeem is dat deze door vrijwel iedereen zelf kan worden geïnstalleerd. Veel merken bieden plug & play systemen aan die vaak eenvoudig te monteren zijn, hoewel je vaak gebonden bent aan één merk vanwege incompatibiliteit tussen verschillende merken. Deze systemen gebruiken een transformator om de spanning van 230V naar 12V om te zetten, wat betekent dat je altijd minimaal één stopcontact nodig hebt.

    Aan de andere kant zijn 230V buitenlampen beschikbaar in een breed scala aan stijlen en formaten, zoals tuinspots, stallampen, lantaarnpalen en grondspots. Het grote voordeel hiervan is de enorme keuzevrijheid en de mogelijkheid om lampen van verschillende merken te combineren. Wil je een lantaarnpaal van merk A, een grondspot van merk B en een tuinspot van merk C? Dan is dat geen probleem. Houd er echter rekening mee dat het aansluiten van 230V verlichting professioneel werk is en dus het beste door een specialist kan worden uitgevoerd.

    4: Het aan- en uitschakelen van je buitenverlichting

    Als je hebt gekozen voor een 12V systeem, kan het zijn dat er al een tijdklok of lichtsensor bij is geleverd. Daarnaast kun je vaak het stopcontact waarop de transformator is aangesloten, ook in- en uitschakelen. Dit betekent dat je de verlichting op dezelfde manier kunt bedienen als bij de 230V buitenverlichting.

    Je hebt verschillende opties om je buitenverlichting te bedienen:

    • Handmatige schakelaar: Deze schakelaar wordt met de hand bediend.
    • Schemerschakelaar: Deze gaat automatisch aan bij het vallen van de avond en blijft branden tot het ochtendgloren.
    • Bewegingssensor: Deze lampen worden ingeschakeld bij detectie van beweging en schakelen uit na een vooraf ingestelde tijd.
    • Tijdklok: Hiermee kun je de verlichting in- en uitschakelen op door jou ingestelde tijden.

    Deze opties zijn momenteel de meest gebruikte methoden. Je kunt ook meerdere schakelingen combineren, bijvoorbeeld een schemerschakelaar gebruiken om de lampen in te schakelen en een tijdklok instellen om ze om middernacht uit te zetten. Voor extra veiligheid of verlichting bij thuiskomst kan een bewegingssensor een uitstekende keuze zijn.

    5: Kabels aanleggen

    Met het lichtplan en de stroompunten op papier, en de keuze tussen 12V of 230V buitenverlichting gemaakt, is het tijd om de kabels aan te leggen. Bij 12V systemen kun je de grondkabels boven de grond leggen, maar dit wordt afgeraden. Bovengrondse kabels zijn namelijk kwetsbaar en vallen vaak niet op door hun zwarte kleur, wat de kans vergroot dat ze beschadigd raken tijdens tuinwerkzaamheden. Het is slimmer om de kabels onder bestrating te leggen of te beschermen met een kunststof pijpje.

    Voor 230V stopcontacten en verlichting gebruik je meestal Ymvk-as grondkabels, die vaak grijs zijn en een stalen omhulsel hebben ter bescherming tegen mechanische schade. Deze kabels moeten op een diepte van 60 cm worden ingegraven, zodat ze goed beschermd zijn tegen beschadigingen. Het is handig om van tevoren met de elektricien te overleggen welke kabels en hoeveel aders nodig zijn, zodat je deze zelf kunt ingraven. Bij de aanleg van een nieuwe tuin kan de hovenier dit vaak ook voor je doen.

    Leg de grondkabels bij voorkeur in één stuk uit en maak bij elk stroompunt of buitenlamp een lus boven de grond. Dit zorgt ervoor dat het circuit gesloten blijft en geeft je wat extra kabellengte om aan te sluiten. Maak foto’s van de aangelegde kabels en teken ze in op je tuinontwerp, zodat je in de toekomst gemakkelijk kunt terugvinden waar ze liggen of extra aansluitingen kunt maken.

    6: Het kiezen van de juiste buitenverlichting

    Als je van plan bent nieuwe buitenverlichting aan te schaffen, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor buitenlampen met geïntegreerde LED-verlichting, of opten voor lampen met een standaard fitting waar je zelf de lichtbron voor kunt selecteren. Bij de laatste optie kun je het merk, de lichtsterkte en de kleurtemperatuur zelf bepalen, en indien nodig kun je de lichtbron later nog vervangen.

    Voor staande buitenlampen is het belangrijk om de juiste hoogte te kiezen. Vooral in een nieuwe tuin, waar de beplanting nog zal groeien, wil je voorkomen dat je lampen over een jaar al verborgen zijn door de vegetatie. Dit geldt ook voor het verlichten van bomen en andere grote elementen; houd hier rekening mee bij het kiezen van tuin- en grondspots.

    Het aanbod van buitenlampen is zowel online als offline enorm en gevarieerd. Als je twijfelt, is het verstandig om eerst alleen die lampen aan te schaffen voor de plekken in je tuin waar je zeker van bent. Installeer deze eerst en kijk hoe ze bevallen. Afhankelijk van het resultaat kun je later extra lampen toevoegen op andere plekken. Door lusjes in je grondkabels te laten, voorkom je dat je onnodige lasdozen in je tuin moet plaatsen en kun je de installatie in de toekomst eenvoudig uitbreiden.

    7: Installeren van buitenverlichting

    Zoals eerder genoemd, kun je vaak zelf de 12v buitenverlichting installeren. Alleen het aansluiten van het stopcontact voor de voeding kan je beter door een elektricien laten doen.

    Voor de buitenlampen op 230 volt is het verstandig om een professional in te schakelen voor de installatie. Op die manier kun je rekenen op een degelijke installatie die je jarenlang probleemloos zult gebruiken.

    8: Klaar voor gebruik

    Nu is alles klaar voor gebruik. Hier nog een laatste advies: kies altijd voor energiezuinige ledverlichting. Zorg ervoor dat de buitenverlichting niet onnodig aanstaat en gebruik waar mogelijk een goed afgestelde bewegingssensor, tijdklok of schemerschakelaar. Op deze manier geniet je optimaal van je verlichting en voorkom je onnodige energieverspilling.

    Buitenverlichting aansluiten

    Veel mensen willen een prachtige, strakke tuin met de juiste buitenverlichting. Voordat je hiermee aan de slag gaat, is het belangrijk om een tuinplattegrond te maken. Hierop geef je aan waar je de verlichting wilt plaatsen. Dit helpt je om een overzicht te krijgen van de grond- en buitenkabels die je nodig hebt. Zodra je de plattegrond hebt opgesteld, maken we eerst een lijst van de benodigde materialen. Daarna leggen we uit hoe je op twee verschillende manieren buitenverlichting kunt aansluiten.

    Twee methodes om buitenverlichting aan te sluiten

    1. Verbind de lampen door middel van lasklemmen of een 3-weg koppeling
    2. Verbind alle lampen met een enkel centraal aansluitpunt

    Doorlussen

    Je kunt buitenverlichting doorlussen met behulp van een 3-wegkoppeling. Hierbij sluit je het stroomdraad aan op de connector. De tweede uitgang van de connector gaat naar de lamp die je wilt installeren, terwijl de derde uitgang naar de volgende lamp leidt. Alternatief kun je ook losse lasklemmen gebruiken voor deze verbindingen. Om de lasklemmen beter te beschermen tegen weersinvloeden, kun je er een extra beschermdoosje omheen plaatsen.

    Centrale punt

    Heb je maar één aansluiting beschikbaar, maar wil je toch meerdere buitenlampen aansluiten? In dat geval verbind je alle lampen met een enkel centraal punt. Dit kun je doen met een 3-, 4-, 5-, 6-, 7-, of 8-weg koppeling, afhankelijk van het aantal lampen dat je wilt aansluiten. Via de centrale aansluiting loopt een draad naar elke individuele lamp. Kies de koppeling die past bij het aantal lampen dat je wilt aansluiten; bijvoorbeeld, voor 5 lampen gebruik je een 5-weg koppeling. Houd er rekening mee dat als één lamp uitvalt, dit ook invloed kan hebben op de werking van de andere aangesloten lampen.

    Buitenverlichting aansluiten
    Buitenverlichting aansluiten en tuinverlichting aanleggen

    Buitenverlichting aansluiten en tuinverlichting aanleggen

    Heb je je tuin in de zomer grondig opgeknapt? Dan wil je natuurlijk optimaal profiteren van de lange, warme dagen en avonden. Goede tuinverlichting kan je hierbij helpen. Houd er echter rekening mee dat het installeren van tuinverlichting vaak niet zomaar een kwestie is van plug & play.

    Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld, hoe installeer je tuinverlichting op de juiste manier? En hoeveel lumen heb je nodig voor een goede verlichting buiten? Het kan best ingewikkeld zijn om tuinverlichting op te zetten. Weet je niet precies waar je moet beginnen? Geen zorgen, onze experts hebben de kennis en ervaring om je te helpen!

    De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren en persoonlijke voorkeuren. Hierbij speelt niet alleen het soort verlichting en de kwaliteit van de gebruikte materialen een rol, maar ook de omvang van je tuin en de benodigde installatieapparatuur. Hierdoor is het moeilijk om een precieze kostenraming te geven. Voor meer informatie over de kosten voor tuinverlichting aanleggen kan je gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen.

    Professioneel buitenverlichting laten aanleggen door onze profs!

    Het aanpassen of uitbreiden van het elektriciteitsnet in je huis of tuin lijkt vaak een klus die je zelf kunt uitvoeren. Wees echter voorzichtig: het toevoegen van extra stopcontacten of lampen, startend vanuit een bestaand stopcontact, is niet zomaar toegestaan. Dit geldt zeker voor buitenverlichting, waar extra aandacht vereist is. Elektriciteit in combinatie met vocht kan gevaarlijk zijn en vergroot het risico op kortsluiting, brand of zelfs elektrocutie.

    • Veilige werkwijze
    • Scherpe prijzen
    • Offerte gratis & vrijblijvend

    Wil je buitenverlichting laten aaanleggen om jouw favoriete hoeken in de tuin sfeervol te verlichten? Denk aan het terras waar je ’s avonds gezellig kunt dineren, de vlonder bij het water waar je nog even kunt relaxen op een zwoele zomeravond, of een bordes met prachtige beplanting die je graag wilt laten stralen. Onze profs kunnen je helpen. Wil je binnenshuis ook wat extra sfeer? We kunnen je ook helpen met inbouwspots plaatsen.

    Wij bieden voor elke locatie in de tuin de perfecte lichtoplossingen en elegante armaturen, zodat je optimaal kunt genieten van je tuin, zelfs na de zonsondergang.

    buitenverlichting laten aanleggen
    google-reviews
    Je kunt hier enkele recensies van onze tevreden klanten terugvinden.

    J

    Johan Ruijgrok

    ★★★★★

    Uitstekende installateur. Ze zorgen ervoor dat alles perfect recht en waterpas wordt geplaatst, hebben uitgebreide kennis van elektriciteit, en hun monteurs zijn netjes en professioneel.

    M

    Marijke Lok

    ★★★★★

    We zijn uitstekend geholpen en helemaal tevreden met het resultaat. Voor dit project, het aanleggen van een nieuwe groep voor een hele verdieping, is alles keurig en professioneel uitgevoerd.

    R

    R.T. Harris

    ★★★★★

    Echt vakwerk geleverd bij het vernieuwen van de volledige elektrische installatie. De samenwerking was betrouwbaar en aangenaam. ElektricienProf is absoluut aan te raden.

    A

    Arie Burgman

    ★★★★★

    Ik wilde een inductiekookplaat laten aansluiten en kreeg vooraf een offerte die voordeliger was dan die van andere aanbieders. Na het maken van een afspraak werd alles perfect geïnstalleerd.

    5/5 - (63 stemmen)
    Chat openen
    Stuur ons een appje!
    ElektricienProf
    Hey 👋!
    App ons bij vragen!
    Call Now Button